domingo, 23 de outubro de 2016

Kuijt kopt Feyenoord in slotfase naar gelijkspel tegen Ajax

Resultado de imagem para flag holland

De Klassieker in De Kuip tussen Ajax en Feyenoord is zondag in een 1-1 gelijkspel geëindigd. Dirk Kuijt behoedde de thuisclub vlak voor tijd voor een onverdiende nederlaag.
Halverwege was de stand nog 0-0. Tien minuten na rust maakte Kasper Dolberg tegen de verhouding in 1-0 voor Ajax, waarna Kuijt in de 85e minuut met het hoofd voor de 1-1 eindstand zorgde.
Het gelijkspel is het eerste puntenverlies van Feyenoord dit Eredivisieseizoen. De Rotterdammers blijven koploper met vijf punten voorsprong op nummer twee Ajax.
PSV profiteerde van het gelijkspel in Rotterdam door zaterdag al met 1-0 te winnen van Sparta. De Eindhovenaren staan nu zeven punten achter op Feyenoord en twee op Ajax.

Fout

In de jacht op de eerste Eredivisiezege op Ajax in bijna vijf jaar nam Feyenoord zondag het initiatief in De Kuip, al lukte het de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst lange tijd niet om zelf een mogelijkheid te creëren. De Rotterdammers kregen na  twaalf minuten wel een enorme kans, maar dat was omdat Ajax-verdediger Daley Sinkgraven in de fout ging.
Bij een diepe bal twijfelde de linksback tussen wegwerken of terugspelen op doelman André Onana, waardoor Bilal Basaçikoglu kon onderscheppen. De buitenspeler had vrije doortocht richting Onana, maar de Kameroense doelman voorkwam een treffer. Aan de andere kant wist Ajax niet meer af te dwingen dan een afzwaaier van Amin Younes.
In de loop van de eerste helft werden de Amsterdammers dan ook steeds verder teruggedrongen en in de 33e minuut werd de thuisclub daar bijna voor beloond. Na een ingreep van Ajax-verdediger Davinson Sanchez kwam de bal voor de voeten van Kuijt, maar die schoot over.
Er volgde een kans voor Eric Botteghin (over) en op slag van rust had ook Jens Toornstra de verdiende openingstreffer kunnen maken. De poging van de buitenspeler ging voorlangs, waardoor het ondanks een Rotterdams overwicht halverwege 0-0 was.

Slordig

Beide trainers wisselden niet bij rust en het spelbeeld veranderde ook niet. Feyenoord drong meteen weer aan en opnieuw was er een negatieve hoofdrol voor de kwetsbare Sinkgraven. De linksback hief buitenspel op en Nicolai Jörgensen kon profiteren. Het schot van de Deense spits ging echter naast.
Het leek slechts een kwestie van tijd alvorens het wel een keer raak zou zijn voor Feyenoord, totdat Dolberg de wedstrijd in de 55e minuut op zijn kop zette. De jonge Ajax-spits werd op maat bediend door Hakim Ziyech, waarna hij Jan-Arie van der Heijden uitkapte en de bal koeltjes over keeper Brad Jones wipte (1-0).
De goal, die de 1000e tegentreffer ooit was voor Feyenoord in De Kuip, kwam hard aan bij de thuisploeg. Binnen enkele minuten maakte Dolberg er bijna 2-0 van, maar dit keer schoot hij voorlangs. Ook was Ziyech nog gevaarlijk met een vrije trap.
Met Steven Berghuis en de herstelde Eljero Elia als invallers hoopte Van Bronckhorst Ajax weer met de rug tegen de muur te zetten, maar zijn elftal ging steeds slordiger spelen terwijl ook het geloof leek weg te vloeien. Het grootste gevaar kwam van Berghuis, die van twintig meter net naast schoot.
De derde Rotterdamse invaller was Michiel Kramer voor verdediger Van der Heijden. Met de lange spits ging Feyenoord voor een slotoffensief. Nadat Kramer naast had gekopt leek het niet meer te gaan lukken, maar vijf minuten voor tijd werd het toch nog 1-1.
Een voorzet van Elia kwam tot bij Kuijt, die via de binnenkant van de paal Onana verschalkte. De Kuip juichte en hoopte in de slotfase zelfs op meer, maar een overwinning bleef uit waardoor het gat met Ajax vijf punten blijft.